ازت (N) : باعث افزایش پروتئین دانه ، بهبود کیفیت پخت ، افزایش راندمان آبیاری شده تعداد پنجه ها را زیاد نموده و مقاومت گیاه را نسبت به زنگ زرد گندم افزایش می دهد . در صورت کمبود این عنصر ساقه کوتاه و نازک می شود پنجه زنی گیاه کم شده ، برگها سبز مایل به زرد گشته و خوشه ها کوچک می شوند .
فسفر (p) : باعث تکامل دانه ، افزایش عمق نفوذ ریشه و
سهولت جذب آب می شود . این عنصر
زمان بلوغ و رسیدن محصول را تسریع نموده و باعث می شود گیاه از خشکی که عمدتا با
زمان تشکیل دانه همراه است آسیب نبیند . در صورت کمبود فسفر برگها و ساقه سبز مایل
به آبی شده و بعد از مدتی برنزه یم شود . برگهای پیر از نوک به طرف پائین برگ شروع
به خشک شدن نموده و خوشه ها کوتاه می مانند .
پتاسیم (k) : مقدار پروتئین دانه و راندمان
استفاده از کودهای ازته را افزایش می دهد . میزان سلولز
زیاد شده و در نتیجه ورس کاهش می یابد . مقاومت نسبت به آفات و بیماریها نیز افزایش
می یابد . اگر گیاه دچار کمبود پتاسیم شود . ساقه ها کوتاه و گیاه لاغر می شود .
مقدار دانه کم شده و اندازه آنها کوچک می ماند . برگها به رنگ سبز مایل به خاکستری
و یا کمی رنگ پریده می شود و سوختگی لبه و نوک برگ به وجود می آید .
منگنز
(Mn) : وزن هزار دانه را افزایش می دهد . باعث غنی شدن دانه گندم شده و
عملکرد دانه و کاه را افزایش می دهد . در صورت کمبود ، رگه های زرد کم رنگ و نیز
لکه های قهوه ای پراکنده ، روی برگ ظاهر می شود .
مس (Cu)
: عمدتا به عنوان کاتالیزور در واکنشهای گیاه شرکت می کند و در صورت کمبود
برگهای جوان تر لوله ای شده ، نوک برگها چروک می خورد و دانه ها لاغر و کوچک بنظر
می رسد .
روی (zn) : در تشکیل هورمونهای گیاهی نقش عمده ای داشته و اگر گیاه دچار کمبود این عنصر شود . نوارهای موازی زرد رنگ در اطراف رگبرگ میانی مشاهده خواهد شد .