X
تبلیغات
کالج کارآفرینی تیوان

تغذیه مناسب سیب زمینی

سیب زمینی بعد از گندم و برنج به دلیل داشتن نشاسته و پروتیین های مختلف یکی از محصولات استراتژیک با ارزش غذایی بالا است و از غذاهای مهم و اصلی مردم ایران است و به صورت پخته و تنوری , خمیر , پوره , سرخ کرده ( چیپس و خلال ) و برای تولید نشاسته مصرف می گردد .  

 

بقیه در ادامه مطلب

سیب زمینی از محصولات فصل سرد است و میانگین درجه حرارت مطلوب برای آن در

حدود 20-10 درجه سانتی گراد است . بعد از رفع سرما و یخبندان هر چه زودتر کاشته

می شود و برای سبز شدن درجه حرارت مطلوب 12 درجه سانتی گراد است .

غده ها به سرما و یخبندان حساس هستند و باید قبل از آغاز یخبندان های پاییزه یا زمستانه

برداشت گردند . PH ( اسیدیته ) مناسب آن 7-5/5 است و آستانه شوری آن ( EC ) 7/1 میلی

موس بر سانتی متر است . در یک دوره رشد به 500 تا 700 میلی متر آب نیاز دارد و زمان

بحرانی آبیاری و تغذیه از زمان استولون زدن و غده سازی که همان گلدهی است آغاز می شود

و تا پایان گلدهی ادامه دارد . خاک دادن پای بوته ها ضروری است و سیب زمینی به خاک سبک

با مواد آلی زیاد و زهکشی و تهویه خوب نیاز دارد . خوشبختانه سیب زمینی تنها محصولی است

در ایران که متوسط عملکرد آن (20 تن در هکتار ) از متوسط عملکرد جهانی ( 17 تن در هکتار )

بیشتر است . در اکثر استانها از جمله اردبیل , آذربایجان , همدان , اصفهان و تهران کشت می گردد .

اگر چه متوسط عملکرد ایران کمی بالاتر از متوسط جهانی است و کشورهای توسعه یافته

عملکرد بیش از 40تن در هکتار را دارند ولی کشاورزانی در ایران هستند که بیش از 60 تن

در هکتار محصول برمی دارند . این کشاورزان دلیل اصلی عملکرد بالای خود را رعایت مسائل

به زراعی و به نژادی می دانند . لذا امکان افزایش ظرفیت تولید در ایران وجود دارد . در حال

حاضر علت اصلی پایین بودن عملکرد و کیفیت و انبارمانی سیب زمینی را بایستی در مسائل

به زراعی جستجو کرد و از میان آن مسائل عمده ترین نقش را تغذیه گیاه آنهم تغذیه متعادل

و مناسب ایفا می کند . مصرف بی رویه و نامتعادل کودهای شیمیایی و عدم استفاده از کودهای

آلی در مزارع سیب زمینی سبب ظهور ناهنجاریهای تغذیه ای و کاهش کمیت و کیفیت و انبارداری

بد محصول می گردد . بعضی از کشاورزانی تا حدود یک تن در هکتار کود اوره مصرف می کنند که

باعث دیررسی , رشد رویشی زیاد و عدم غده بندی , طویل شدن استولون , رشد ثانویه و

پوسیدگی ژله ای انتهایی و بدشکلی و سیاه شدن غده می گردد و عدم مصرف کلسیم باعث

زنگ زدگی در داخل غده ها می شود و علیرغم پتاس دوستی این گیاه و خواص بیشمار این

عناصر معمولا توسط کشاورزان کود پتاسیم مصرف نمی گردد .

لذا برای رسیدن به شرایط مطلوب فرمول کودی زیر بر اساس تحقیقات انجام شده در داخل و

خارج از کشور و در نظرگرفتن نیاز غذایی سیب زمینی توصیه می گردد .

با توجه به این که مزارع از نظر شرایط مختلف با هم تفاوت دارند , توصیه کودی ویژه پس از

آزمون خاک و آب آبیاری , توسط کارشناسان این شرکت امکان پذیر است .


در صورت کمبود کلسیم قابل جذب در خاک و یا در آب آبیاری , مصرف خاکی نیترات کلسیم

( تروپیکوت ) به مقدار 75 کیلوگرم در هکتار در فاروها و کنار بوته ها در آغاز غده سازی ( شروع

گلدهی ) لازم است و از مصرف برگی موثرتر است علیهذا بر اساس روش کاشت و سیستم آبیاری

می توان از شروع گلدهی تا دو هفته قبل از برداشت نیترات کلسیم ( کلسی نیت ) به غلظت 1

گرم در لیتر را مصرف برگی کرد .

توجه :
- تا قبل از سبزشدن و استقرار کامل گیاه ( آبیاری دوم ) از مصرف هر گونه کودی خودداری فرمایید .
- مصرف 10 تا 20 تن کود دامی پوسیده در عملکرد و کیفیت محصول نقش موثری دارد .
- فرمول کودی توصیه شده در کلیه سیستمهای آبیاری قطره ای , بارانی , دوار مرکزی

( Centerpivot ) , خطی و چرخدار و سیستم کود آبیاری ( Fertigation ) قابل مصرف است .

- اگرچه در خاکهای آهکی و آب آبیاری کشور کلسیم فراوان است ولی به علت حلالیت کم در

دسترس گیاه بخصوص غده ها قرار نمی گیرد و کیفیت و انبارمانی غده ها دچار مشکل می شود

و در اینصورت مصرف تروپیکوت یا کلسی نیت توصیه می گردد .

- یادآوری می نماید که کلسی نیت را نبایستی در یک تا نک با محلول های غلیظ حاوی فسفات
و یا سولفات م
خلوط کرد که ممکن است رسوب ایجاد کند توصیه می گردد در تانک های داگانه و یا در نوبت آبیاری
جداگانه مصرف نمایید.

- کودهای کریستالون توصیه شده کودهای کاملی هستند و علاوه بر ازت و فسفر و پتاسیم حاوی

انواع ریزمغذی ها بوده و لذا تعادل غذایی خوبی را در خاک و گیاه ایجاد می کنند و ضمنا هیچگونه

باقی مانده ای در محصول و خاک باقی نمی گذارند .

- برای صرفه جویی در هزینه ها برخی از محلولپاشی ها تغذیهای را می توان با محلولپاشی های

سموم ( علیه آفات و بیماریها ) همزمان انجام داد .



تاریخ : چهارشنبه 26 مرداد‌ماه سال 1390 | 16:51 | چاپ | نویسنده: احمد گنج بخش | نظرات (0) (0 لایک)
لطفا از دیگر مطالب نیز دیدن فرمایید
.: Weblog Themes By SlideTheme :.


  • پورتال آموزشی